الحمدلله و الصلاة و السلام علی سيدنا رسول الله و علی آله و صحبه اجمعين اما بعد
ذکـــر
وَلذِكْرُ الله أكْبَرُ عنکبوت / 45
فَاذْكُرُونِي أذْكُرْكُمْ بقره / 151
وَاذْكُرْ رَبَّكَ فِي نَفْسِكَ تَضَرُّعاً وَخِيفَةً وَدُونَ الجَهْرِ مِنَ القَوْلِ بِالغُدُوِّ والآصَالِ وَلاَ تَكُنْ مِنَ الغَافِلِينَ اعراف / 205
وَاذْكُرُوا اللهَ كَثِيرَاً لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ جمعه / 10
ذکر الله تعالی آسان ترین عبادات هستش لکن سنگین ترین اجر و ثواب داره نزد خداوند است، ذکر عبادتی قلبی هستش.
سیدنا رسول الله صلوات الله علیه و سلم در حدیث صحیح می فرماید:
ألا أنبئكم بخير أعمالكم وأزكاها عند مليككم وأرفعها في درجاتكم وخير لكم من إنفاق الذهب والورق وخير لكم من أن تلقوا عدوكم فتضربوا أعناقهم ويضربوا أعناقكم ؟ قالوا بلى قال ذكر الله تعالى
آیا شما را به بهترین اعمالتان و بابرکت ترین ان نزد پروردگارتان و رفیع ترین درجاتتان و بهترین برای شما از انفاق طلا و نقره و بهترین برای شما از این که با دشمنتان مواجه شوید و انها را بکشید و شما را بکشند ؟ اصحاب فرمودند : بله . آنحضرت فرمود: ذکر خداوند متعال
امام احمد و ترمذی و ابن ماجه و غیره این حدیث رو روایت کردن
الله تعالی می فرماید:
وَأَقِمِ الصَّلَاةَ لِذِكْرِي طه / 14
نماز که مهمترین عمل عبادی مسلمان هستش برای یاد خداوند هستش.
این دلیل بر آن هستش که تمام عبادات که برای خدا انجام میشه درحقیقت ذکر خداوند هستش ، اعمال به دو صورت در انسان تجلی میشه، یک با جوارح یعنی اعضای بیرونی بدن و دوم با جوانح یعنی اعضای درونی بدن ذکر خداوند با زبان از اعمال جوارح هستش و با قلب از اعمال جوانح هستش در همه حال ذکر خداوند لازم هستش.
در حدیث صحیح وارد شده که - با این مضمون- سیدنا رسول الله صلوات الله علیه و سلم در همه حال ذکر خدا را می کرد.
حدی برای ذکر خدا وجود نداره تا میتوان ذکر خدا باید کرد.
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا اذْكُرُوا اللَّهَ ذِكْراً كَثِيراً احزاب / 41
دوام بر ذکر خداوند رسیدن به فلاح و رستگاری
وَاذْكُرُوا اللَّهَ كَثِيرًا لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ جمعه /10
کسی که از ذکر خداوند غافل شود خاسر و زیان بار است.
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا لَا تُلْهِكُمْ أَمْوَالُكُمْ وَلَا أَوْلَادُكُمْ عَنْ ذِكْرِ اللَّهِ وَمَنْ يَفْعَلْ ذَلِكَ فَأُولَئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ منافقون /9
دوری از ذکر خداوند سبب تنگا شدن معیشت می شود.
وَمَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنْكًا طه /124
ذکر خداوند از ذکر بنده بزرگتر است.
فَاذْكُرُونِي أَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُوا لِي وَلَا تَكْفُرُونِي بقره /152
استادم در مورد این آیه می گوید: ذکرک فی نفسی زادنی حباً و ذکرک لی زادنی عزاً
یعنی ؛ یاد تو در من حبم را زیاد می کند و یاد تو برای من عزتم را زیاد می کند
ذکر خداوند حیات قلب است.
سیدنا رسول الله صلوات الله علیه و سلم می فرماید:
مثل الذي يذكر ربه والذي لا يذكر ربه مثل الحي والميت
مثل کسی که پروردگارش را یاد می کند و کسی که پروردگارش را یاد نمی کند مانند حی (زنده) و میت(مرده) است.
بخاری و مسلم - متفق علیه - این حدیث را روایت کردن
از معاذ بن جبل رضی الله عنه روایت است که فرمود:
ماعمل امرؤ بعمل أنجي له من عذاب الله عز و جل من ذكر الله
هیچ عملی شخص به اندازه ی ذکر خداوند نیست که از عذاب خداوند عزوجل او را نجات دهد.
فَوَيْلٌ لِلْقَاسِيَةِ قُلُوبُهُمْ مِنْ ذِكْرِ اللَّهِ زمر /22
در مورد فوائد ذکر و حلقات ذکر و انواع آن نیز ان شاء الله جلسه بعد ادامه میدهیم لله الحمد و صلی الله علی سیدنا محمد علی اله