
الْحَجُّ أَشْهُرٌ مَّعْلُومَاتٌ
فَمَن فَرَضَ فِيهِنَّ الْحَجَّ فَلاَ رَفَثَ وَلاَ فُسُوقَ وَلاَ جِدَالَ فِي الْحَجِّ
وَمَا تَفْعَلُواْ مِنْ خَيْرٍ يَعْلَمْهُ اللّهُ وَتَزَوَّدُواْ فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوَى وَاتَّقُونِ يَا أُوْلِي الأَلْبَابِ (بقره :197)
حج يكى از بزرگترين اعمال عبادي است كه مسلمانان از نقاط مختلف دنيا براي رسيدن به حقيقت الهي عازم اين سفر نوراني مي*شوند./
مراسم حج که هر سال باشکوه و عظمت ویژه ای در سرزمین وحی برگزار می شود در میان تمامی آیین های جهانی از چنان ارزشی برخوردار است که هیچ آئین دیگری را در سطح جهان و در میان ادیان و ملل دیگر نمی توان یافت که بتواند با آن برابری و همانندی کند؛ جایی که میلیون ها انسان از اقصی نقاط عالم در ایامی خاص به یکباره گرد هم آمده و مراتب عبودیت و بندگی خود را به درگاه ایزد یکتا اعلام می دارند. به راستی کدام عامل مادی از چنین ظرفیتی برخوردار است که بتواند هر سال چنین مراسمی را بدون هرگونه زور واجباری برگزار کند و جمع کثیری ازانسان ها را دریک جا جمع کند. جمعی که عاشقانه و مشتاقانه برای این حرکت، سال ها چشم انتظاری را تحمل می کنند و سختی های بسیاری را بر خود هموار می نمایند
یکی از دلایل وجوب حج تقویت آئین آسمانی اسلام است. آن گاه که میلیون ها مسلمان در یک زمان و یک مکان واحد گرد هم می آیند و در اطاعت از فرمان حق هماهنگ و یک صدا می کوشند و احدی از آنان برخلاف دیگری حرکتی نمی کند، این عمل به خودی خود عظمت اسلام را به رخ جهانیان می کشد و ظرفیت بی بدیل این آئین آسمان را در به حرکت در آوردن انسان ها برای هدفی واحد نشان می دهد و همین خود باعث تقویت اسلام و مسلمانی در عرصه گیتی خواهد بود و نشان می دهد که اسلام از پشتوانه ای عظیم برخوردار است که هیچ نیرویی را در جهان یارای مقابله با آن نخواهد بود. در نتیجه توطئه دشمنان خنثی شده و جایگاه اسلام روزبه روز مستحکم تر می شود. البته ناگفته پیداست که این همه، در صورتی محقق خواهد شد که مسلمانان از فرصت حج برای همدلی هر چه بیشتر و تلاش در جهت حل مشکلات جهان اسلام بهره برداری کنند.

خداوند متعال می فرماید:
(لِيَشْهَدُوا مَنَافِعَ لَهُمْ وَيَذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ فِي أَيَّامٍ مَعْلُومَاتٍ) [الحج: 28].
(تا منافع خود رامشاهده کنند و نام خداوند را در روزهایی معین ذکر کنند)
دانشمندان ان ال پی، تایید می کنند که کثرت دغدغه ها و مشکلاتی که انسان در زندگی در معرض آن قرار می گیرد، همان چیزی است که توان و نیروی انسان را فرسایش می دهد و بهترین راه برای بازگرداندن تعادل، آن است که این «بارهای منفی» انباشته شده را از طریق حوادثی که پشت سر میگذارد تخلیه کند. این عملیات تخلیه، ضروری است تا انسان بتواند زندگی بهتری داشته باشد و نیروهایش را به شکل بهتری به کار گیرد و حج، بهترین راه برای تحقق آن است.
به طور عام، سفر حج از بهترین ورزشها است؛ زیرا در آن ورزش پیاده روی، یوگا و مدیتیشن وجود دارد و همهء اینها برای جسم سودمند هستند. پاره ای از تحقیقات اسلامی نشان داده است که سفر حج، توان دستگاه ایمنی بدن را بالا می برد و فرد مؤمن را نیرومندتر و تندرست تر می نماید.

در حج پيوند محكمي بين انسان با خداوند متعال بسته مي*شود و حاجي در اين سفر معنوي با انجام اعمال عبادي، خود را از وابستگي*هاي دنيايي دور مي*كند تا رازهاي عرفاني و معنوي اين سفر را دريابد.حج*گزاري كه بعد از وداع با خانواده و وطن خود به حج مي*رو تا با انجام اعمال و مناسك گوناگون و پوشيدن لباس سفيد احرام با نحوه رستاخيز و روز قيامت آشنا شود، گويي كه او در صحنه محشر حاضر شده و در حال گذر از مواقف حساب و كتاب و نزديكي به معبود خود است.
حج*گزار با درك اين موضوع، آماده پذيرش و فهم بهتر رستاخيز در روز قيامت مي*شود و اين مهم فرصت كم*نظيري براي اوست تا وابستگي خود را از تعلقات دنيوي كم كند و بيشتر به اين روز تفكر و انديشه كند.حج، فرصتي كم نظير براي انس و دلدادگي به محبوب حقيقي و تقرّب و نزديكي به ساحت قدسي او به شمار مي*آيد و حج*گزار واقعي كسي است كه در اين سفري معنوي از توجه به امور دنيوي دور شود تا به يار واقعي خود بپيوندد
(لِيَشْهَدُوا مَنَافِعَ لَهُمْ) [الحج: 28]
(تا منافعی که برای آنها دارد را ببینند)
دانشمندان می گویند که پیاده روی سریع از مهم ترین کارها در پیشگیری از بیماریهایی چون بیماری های قلبی، کلسترول، دیابت، بالا رفتن فشار خون و چاقی است؛ که همهء اینها بیماریهای زمان حاضر هستند. اگر در سفر حج نیک بنگریم، آن را سرشار از فواید پزشکی، علاج و لذت های جسمی و روحی می یابیم

انجام مناسک حج به طور کامل، به فرد مؤمن انرژی عجیبی می دهد که حاصل مشغول شدن به کارهای حج می باشد. در حج اعمال مستمری شامل طواف، سعی بین صفا و مروه، نماز، رمی جمرات، توقف در صحرای عرفه و جابجایی بین مکانهای مختلف در طول انجام این مناسک می باشد. به دلیل تعدد اماکن، انواع عبادت ها و تعداد زیاد مردمی که با آنها روبرو می شود، فرد احساس می کند توان و نیرویی درونش ایجاد شده است. گویا حج مانند «فرمت کردن» نفس بشری است و به همین دلیل نبی اکرم (ص) فرمودند:
(*هركس فريضه حج را به جاي آورد و درحين انجام آن از رفتار ناپسند وفسق و ناسزاگوئي دوري*كرده باشد، مانند روزي*كه از مادر زاده شده است*، بي*گناه و پاكيزه خواهد شد) [متفق عليه].