آداب عید فطر

asemani

مدیر تالار
تاریخ ثبت‌نام
8/3/13
نوشته‌ها
761
پسندها
0
محل سکونت
ایران
عید رمضان آمد و ماه رمضان رفت​
صد شكر كه این آمد و صد حیف كه آن رفت​
عید سعید فطر بر همگی مبارک باد
صدای پای عید می آید. دل بر سر دو راهی ِ آمدن عید رمضان و رفتن ماه مبارکرمضان بلا تکلیف است... نمی داند از آمدن آن شاد باشد یا از رفتن این محزون؟عید فطر پاک ترین و عیدترین عیدهاست چرا که پاداش ِ یک ماه عبادت و شست و شوی جان در نهر پاک رمضان استعید فطر، عید پایان یافتن رمضان نیست. عید برآمدن انسانی نو از خاکسترهای خویشتن خویش است، چونان ققنوس که ازخاکستر خویش دوباره متولد می شود. رمضان کوره ایی است که هستی انسان را می سوزاند و آدمی نو؛ با جانی تازه از آن سر بر می آورد.عید فطر؛ شادی برای رفتن رمضان نیست بلکه برای آمدن روز نو، روزی نو و انسانی نو است. بناست که رمضان با سحرها و افطارهایش، با شبهای قدر و مناجاتهایش از ما آدمی دیگر بسازد. اگر در عید فطر در نیابیم که از نو متولد شده ایم، اگر تازگی را در روح خود احساس نکنیم، عید فطر؛ عید ما نیست...

آداب عید فطر
از انس رضی الله عنه روایت است که گفت: هنگامی که پیامبر صلی الله علیه وسلم به مدینه آمد مردم دو روز را داشتند که به بازی وسرگرمی مشغول می شدند و جشن می گرفتند. پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمود: خداوند بجای آنها دو روز بهتری برای شما قرار داده است. روزعید فطر و روز عید قربان. (رواه النسائی وابن حبان- صحیح(
آداب و سنن عید
از سعید ابن مسیب رضی الله عنه روایت است که گفت: سنت عید فطر سه چیز است: پیاده رفتن به مصلی (محل برگزاری نماز) - خوردن خرما قبل از خروج به نماز عید - رعایت نظافت، استعمال بوی خوش و مسواک زدن چنانکه در روز جمعه تأکید شده است. از ابن عباس رضی الله عنه روایت است که پیامبر صلی الله علیه وسلم در یکی از جمعه ها فرمودند: خداوند این روز را برای مسلمانان عید قرار داده پس کسی که به نماز جمعه آمد، غسل بزند، و اگر بوی خوش دارد استفاده کند و مسواک بزند. (رواه ابن ماجه / صحیح 1098)صدقه دادن (مسلم 889)بجا آوردن صله رحم (روابط خویشاوندی) (بخاری 5984)پیامبردر روز عید فطر، صبح زود قبل از خوردن چیزی، چند دانه خرما به تعداد فرد (وتر) می خورد. (بخاری 953)ولی در عید قربان چیزی نمی خورد و بعد از نماز از گوشت قربانی خود می خورد. (ترمذی 2/142)رسول الله صلی الله علیه وسلم در راه رفتن به مسجد در روز عید تکبیر می گفت. (المحاملی/ صحیح( 2/142)و اصحابش همچون ابن عمر رضی الله عنه ابی امامه رضی الله عنه صدای خود را در این تکبیر بالا می اوردند. (البیهقی/ صحیح 3/276)تکبیر عید فطر از غروب خورشید آخرین روز رمضان با تکمیل (30 روز یا رؤیت هلال ماه شوال) و به نص آیه (و لتکملوا العدة و لتکبروا الله علِِِِِِِي ما هداکم) شروع می شود و رسول الله صلی الله علیه وسلم آخرین وقت آن را پایان نماز عید مشخص کردند طبق حدیثی که از رسول الله صلی الله علیه وسلم نقل شده است. (المحاملی/صحیح 2/241)
* الفاظ تکبیر​
الله اکبرالله اکبر، لاإله إلا الله، والله اکبر الله اکبر، ولله الحمد ( ابن شیبه ) الله اکبر الله اکبر الله اکبر، لاإله إلا الله، والله اکبر الله اکبر، ولله الحمد (امام مالک وامام شافعی این لفظ را نیز جائز می دانند)* نمازعید دو رکعت است که بصورت زیر خوانده می شود پس از تکبیرة الإحرام دعای استفتاح (وجهت) را می خوانیم و سپس هفت تکبیر دیگر می گوییم در رکعت دوم بعد از تکبیر انتقال (بالا آمدن از سجود) پنج تکبیر دیگر می گوییم در هر رکعت پس از تکبیرات دعای تعوذ « أعوذ بالله » و سوره حمد می خوانیم - در بین تکبیرات حمد و ثنای خدا را می گوییم و او را مورد مجد و تعریف قرار می دهیم (سبحان الله والحمدلله و لاإله إلا الله والله اکبر) و بر رسول الله صلوات می فرستیم. (طبرانی / صحیح 9519)
* تبریک وتهنیت گفتن به یکدیگر​
اصحاب رسول الله صلی الله علیه وسلم هنگامی که روز عید همدیگر را ملاقات می کردند به یکدیگر می گفتند: تقبل الله منا و منکم (خداوندا از ما و شما قبول بگرداند) کسانی که به نماز عید همراه امام نرسند وهمچنین زنانی که در خانه هستند می توانند آن را بجا آورند. (بخاری987)* برخی از منکرات که در عید انجام داده می شود و باید از آنها پرهیز کرد تکبر و کوچک شمردن دیگران مصافحه و دست دادن به نامحرم تقلید مردان از زنان و برعکس در حرکات و لباس رفتن زنان با آرایش و زینت و بوی خوش به اماکن عمومی و ایجاد اختلاطاسراف و زیاده روی در تمام موارد خصوصا در لباس و سفره عیدعدم توجه به فقراء و نیازمندانعدم رعایت صله رحم مخصوصا نسبت به کسانی که به کمک و یاری نیاز دارند.


منبع:
 
آخرین ویرایش:
بالا